مدل درآمدی کسب و کار (نیمنگاهی تخصصی به مدل درآمدی) ...

همه ما این جمله معروف را صدهزار بار شنیدهایم که “موفقیت اتفاقی نیست“. حالا این یعنی چه؟ یعنی اینکه در هر زمینهای، مخصوصاً کسب وکار، باید قوانینی وجود داشته باشند که باعث موفقیت ما شوند.
اشتباه نکنید، قرار نیست که در این مقاله شعار بدهیم! ما میخواهیم شما را با یکی از ارکان موفقیت در کسب و کار آشنا کنیم، تا یک قدم به آن نزدیکتر شوید.
یکی از مهمترین ارکان موفقیت در کسب و کار، انتخاب مدل درآمدی مناسب است. در این مطلب سیر تا پیاز مدل درآمدی را برای شما توضیح میدهیم.
با کمک مطالبی که اینجا یاد میگیرید میتوانید استادانهتر برای درآمد خود برنامهریزی کنید و حتی روشهای مختلف درآمدزایی از اپلیکیشن هم یاد بگیرید.
تا انتهای این مطلب با باشگاه اپ همراه باشید.
مدل درآمدی چیست و چه اهمیتی در کسب و کار شما دارد؟
بعضی از تکنیکها هستند که بهکارگیری آنها خیال صاحبان کسبوکار را از بابت درآمد و سوددهی راحت میکنند؛ از طرفی اگر از آنها بهعنوان یک صاحب کسبوکار استفاده نکنید در حق خودتان ظلم کردهاید. یکی از این روشها استفاده از مدل درآمدی است که در این بخش در مورد آن توضیح میدهیم.
فرض کنید که شما یک کسب و کاری راه انداختهاید. شاید در چند ماه اول کارتان بگیرد و همه چیز گل و بلبل باشد، اما آیا فکر ماهها یا سالهای بعد را کردهاید؟
هر چقدر هم که درآمدتان خوب باشد، بالاخره احتمال دارد که روزی به مشکل مالی بخورید. شرایط اقتصادی هیچوقت یکسان نیست، بنابراین باید به یک درآمد پایدار برسید.
سوال اصلی این است که در کسب و کار از چه روشی میتوان برای درآمدزایی استفاده کرد؟
اینجا است که استفاده از مدل درآمدی کسب و کار اهمیت پیدا میکند. این مدل دقیقاً بهمنظور تامین هزینههای کسب و کارها و مدیریت منابع درآمد استفاده میشود. یعنی شما تمام راههای مناسب برای درآمدزایی را پیدا کنید و بهکمک استراتژیهای متفاوت آنها را مدیریت کنید.
این موضوع را هم بهخاطر داشته باشید که مدل درآمدی با مدل کسب و کار متفاوت است. مدل درآمدی فقط به شما کمک میکند تا از راههای متنوع درآمدزایی کنید. اما مدل کسب و کار جامعتر بوده و بهطور کلی شامل تمام ساختارها و روشهایی است که کسب و کارتان برپایۀ آنها اداره میشود. پس این دو موضوع را باهم اشتباه نگیرید.
بگذریم؛
اصلاً چرا باید مدل درآمدی داشت؟
چون به خودمان مغرور میشویم! فکر میکنیم که خداروشکر درآمد خوبی دارم پس اصلاً چه نیازی به مدل درآمدی و این داستانهاست؟ آنفدر خوب و خفن هستم که اصلاً نیازی به این کارها نمیبینم.
درست همینجا اشتباه میکنیم!
اشتباه این است که تاثیر مدل درآمدی را جدی نمیگیریم. این مدل میتواند درآمد کسب و کار را چند برابر کند، از کاهش درآمد هم جلوگیری کند.
برای مثال فردی که مقداری از سرمایه خود را صرف ساخت اپلیکیشن میکند، حتما باید یک مدل درآمدی برای اپلیکیشن خود در نظر بگیرد، وگرنه طولی نمیکشد که تمام سرمایهاش را از دست بدهد.
این جمله معروف را بهخاطر بسپرید که همیشه با داشتن یک مدل درآمدی خوب موفق نمیشوید، اما با نداشتن آن حتما با شکست مواجه میشوید.
حتی کسانی که بهعنوان انجمن خیرین برای کمک به مردم جمع میشوند هم باید از این روش استفاده کنند. در غیر این صورت چشم بر هم بگذارند کمکهای مالی خرج شدهاند و تنها خیرین میمانند و انجمن بیپولشان!!!!!
انواع مدل درآمدی؛ به همراه مزایا و معایب هرکدام
مدلهای درآمدی بسیار متنوع هستند که هرکدام از آنها بسته به شرایط مالی و ویژگیهای کسب و کارتان، میتوانند انتخاب خوبی باشند. یک کاغذ و خودکار بردارید و ادامۀ مطلب را بخوانید. نوبت شما رسیده!
مدل درآمدی تبلیغاتی
هنگام استفاده از یک اپلیکیشن یا وبسایت با تبلیغهای مختلف روبه رو شدهاید؛ احتمالاً کمی هم روی مختان بود. اما الان داستان متفاوت است. حالا دیگر قرار است به این موضوع از دید صاحب کسب و کار نگاه کنید.
یکی از سادهترین روشهای درآمدزایی دریافت تبلیغات است. صاحبان کسب و کار که بهدنبال راهی برای افزایش درآمد میگردند، پیش خود میگویند که چه انتخابی بهتر از مدل درآمدی تبلیغاتی! این مدل هم پربازده و هم راحت است به همین دلیل، رایجترین و راحتترین نوع مدل درآمدی شناخته شده است.
یوتیوب مثال روشن همین مدل درآمدی است. اخبارش از هر جهت به گوش میرسد که فلان شخص با چندین میلیون بازدیدکننده، پردرآمدترین یوتیوبر سال معرفی شده است. یوتیوب این مقدار پول را از تبلیغات بهدست میآورد.
اما تبلیغات همیشه هم پربازده نیست. خودتان چند بار یک اپلیکیشن یا وبسایت را بهخاطر تبلیغاتش رها کردید؟
یکی از معایب تبلیغات، آزاردهنده بودن آن برای مخاطبان است. این موضوع بعضی مواقع به ضرر شما تمام میشود. به این صورت که مخاطب با دیدن تبلیغات زیاد، آزرده میشود و دیگر برای رفع نیازهایش به سراغ کسب و کار شما نمیآید.
جدا از آن برای اینکه از این روش به درآمد خوبی برسید باید میلیونها مخاطب داشته باشید، که جذب این تعداد مخاطب کار آسانی نیست.
مدل درآمدی وابسته
کسی نیست که قبل از خرید آنلاین یک محصول در مورد آن تحقیق نکند. مثلا شخصی که میخواهد بهصورت اینترنتی یک قهوهساز بخرد، حتما قبل از سفارش نظرات مختلف را میخواند تا مطمئن شود این وسیله کیفیت و کارایی لازم را دارد.
شما میتوانید از این شرایط بهعنوان یک روش برای درآمدزایی استفاده کنید. بهاین صورت که محصولات یک شرکت را مورد نقد و بررسی قرار میدهید و لینکهای مربوط به خرید آن محصولات را تبلیغ میکنید. در آخر باتوجه به تعداد محصولاتی که از طریق شما فروش رفته، از آن شرکت کمیسیون دریافت میکنید.
به این روش مدل درآمدی وابسته میگویند که میتوانید در کنار مدل درآمدی تبلیغات یا بهطور مستقل، از آن استفاده کنید. البته درآمدی که از این روش بهدست میآورید خیلی بیشتر از روش تبلیغات است.
این نکته را هم در نظر داشته باشید که مدل درآمدی وابسته، درآمد شما را باتوجه به زمینه کسب و کارتان محدود میکند. همچنین باید مخاطبان زیادی داشته باشید تا بتوانید بهکمک این مدل به درآمد مناسبی برسید.
مدل درآمدی اشتراک
یکی از بهترین روشهای درآمدزایی برای کسب و کارهایی که در زمینه تولید محتوا یا ارائه خدمات فعالیت دارند، مدل درآمدی حق عضویت یا اشتراک است.
با استفاده از این روش، شما بهجای اینکه محتوای خود را بهطور کامل بهفروش برسانید، هزینه کمی از مشتریان دریافت میکنید، تا آنها اجازه دسترسی و استفاده از محتوای شما در طولانی مدت را داشته باشند.
کلید موفقیت در استفاده از این مدل درآمدی، آن است که بهجای پیدا کردن مشتریان جدید، تمرکز خود را بر حفظ مشتریان فعلی بگذارید. چون اگر نرخ مشتریانی که اشتراک خود را لغو میکنند، از نرخ مشتریان ثابت کمتر شود، شرایط مالی سختی بهوجود میآید.
حفظ تعداد مشتریانی که حق عضویت دارند کمی دشوار است، اما به این موضوع فکر کنید که با رعایت این نکته شما یک منبع درآمد ثابت و پربازده خواهید داشت.
مدل درآمدی بر اساس تقاضا
در این مدل درآمدی، شما به ازای هر بار تقاضا و استفاده مشتریان از خدمات یا محصولتان، از آنها هزینه دریافت میکنید.
برخلاف مدل درآمدی اشتراک که در آن اجازه دسترسی در طولانی مدت وجود دارد، در این مدل تعداد دفعاتی که یک محصول در اختیار مشتری قرار میگیرد محدود است.
برای مثال، در یک اپلیکیشن تماشای آنلاین فیلم و سریال، برای هربار دیدن یک فیلم یا یک قسمت از سریال باید هزینه آن را بپردازید.
یکی از مهمترین مزایای این مدل درآمدی آن است که صاحبان کسب و کار میتوانند بهراحتی محبوبترین محصولات یا خدمات مورد استفاده مشتریان را بررسی کرده و بیشتر در همان زمینه سرمایهگذاری کنند.
مدل درآمدی فریمیوم
مدل درآمدی فریمیوم بهگونهای است که شما بخشی از خدمات خود را بهصورت رایگان ارائه میدهید، اما اصلیترین نیاز کاربران را شناسایی کرده و در ازای رفع آن نیاز پول دریافت میکنید.
برای مثال، اپلیکیشن لینکدین که در دو نسخه پریمیوم (پرداختی) و فریمیوم (رایگان) موجود است. نسخه پولی این اپلیکیشن قابلیتهای زیادی دارد که کاربران معمولی نمیتوانند از آن استفاده کنند.
مزیت مدل درآمدی فریمیوم این است که مخاطبان چشمهای از خدمات و محصولات شما را میبینند و تشویق میشوند که برای نسخه کامل آن پول بپردازند.
اما باید درنظر داشته باشید که این مدل درآمدی کمی زمانبر است. یعنی برای جذب مخاطب و تشویق او برای خرید محصولات پولی به زمان و سرمایه زیادی نیاز دارید.
مدل درآمدی کسب درآمد قبل از هزینه
حتما الان از خود میپرسید که مگر همچین چیزی ممکن است؟ بله، شما میتوانید قبل از صرف هزینه، درآمد کسب کنید. درواقع، این روش یکی از محبوبترین مدلهای درآمدی است.
برای مثال، یک شرکت ساخت مبلمان در چین، به نام My Fab اعلام کرده که مشتریان میتوانند مبلمان مورد دلخواه خودشان را طراحی کنند. اما نکته مهم این است که آنها باید برای سفارش مبلمانی که طراحی کردهاند، مبلغی را بپردازند.
به این روش، کسب درآمد قبل از هزینه میگویند که به شما کمک میکند بدون نیاز به سرمایه اولیه زیاد، کسب و کارتان را رونق دهید. همچنین این روش باعث میشود که سرمایه شما همواره درحال گردش باشد و میزان پول غیرقابل دسترس کمتر شود.
چه نوع مدل درآمدی برای کسب و کار خودم انتخاب کنم؟
انتخاب مدل درآمدی مناسب برای کسب وکارتان، بهخصوص اگر استارتاپ هستید، بسیار مهم است، چون تاثیر مستقیم بر موفقیت یا عدم موفقیت شما دارد.
مدلهای درآمدی تعداد زیادی دارند و هیچوقت نمیتوان بهطور قطعی گفت که چه مدل درآمدی برای چه کسب و کاری مناسب است. اما در این بخش نکاتی را میگوییم که انتخاب را برای شما راحتتر میکند.
اولین نکتهای که برای انتخاب مدل درآمدی باید در نظر داشته باشید، این است که بهترین نوع آنها، مدلهایی هستند که با ایده کسب و کارتان مطابقت دارند.برای مثال، فرض کنید که شما قصد دارید یک برند ایجاد کنید و محصولات یا خدمات مخصوص برند خود را ارائه دهید. در این صورت منطقی نیست که خدمات یا محصولات برندهای دیگر را تبلیغ کنید. کاری که باید بکنید این است که تعداد مشتریان ویژه برند خود را افزایش دهید که این موضوع بهکمک مدل درآمدی وابسته اتفاق نمیافتد.
انتخاب مدل درآمدی برای اپلیکیشن
یکی از مهمترین چالشها برای ایجاد کسب و کار از طریق اپلیکیشن، انتخاب مدل درآمدی مناسب است. قطعا وقتی شما چندین میلیون تومان صرف طراحی اپلیکیشن میکنید، انتظار دارید که آن مقدار پول جایگزین شود، که این موضوع فقط با داشتن یک مدل درآمدی مناسب اتفاق میافتد.
بهطور کلی مدلهای درآمدی اپلیکیشنها به 4 دسته تقسیم میشوند:
مدل درآمدی رایگان (Free Model): با استفاده از این مدل هیچ سودی دریافت نخواهید کرد و باید از طریق روشهای دیگر درآمدزایی کنید. مدل درآمدی فریمیوم (Freemium Model): در این مدل بخشی از امکانات اپلیکیشن بهصورت رایگان در اختیار کاربران قرار میگیرد و درآمد شما از بخش دیگر اپلیکیشن که بهصورت پولی در نظر گرفته شده بهدست میآید. مدل پیمیوم (Paymium Model): کاربران برای استفاده از اپلیکیشن و بعد از آن برای دسترسی به امکانات بیشتر باید مقداری پول بپردازند. مدل پرداخت (Pay Model): کاربران فقط برای ورود به اپلیکیشن و استفاده از آن باید هزینه کنند یعنی با پرداخت اولیه به تمام امکانات اپلیکیشن دسترسی پیدا میکنند. این نوع اپلیکیشنها معمولا بهصورت اپلیکیشنهای پولی شناخته شدهاند.این 4 مدل، اصلیترین مدلهای درآمدی برای اپلیکیشن است. بهطوری که حتما برای ساخت اپلیکیشن، باید یکی از این 4 نوع را در نظر داشته باشید.
اما همانطور که گفتیم، شما میتوانید از چند مدل درآمدی بهطور همزمان استفاده کنید تا درآمدتان افزایش پیدا کند. برای مثال اگر مدل درآمدی فریمیوم را برای اپلیکیشن خود انتخاب کردهاید، میتوانید از مدل تبلیغاتی هم که در بخشهای قبل توضیح دادیم، بهعنوان یک منبع درآمد استفاده کنید.
نکته مهم برای انتخاب مدل درآمدی مناسب، این است که شما قبل از هرچیزی باید تکلیف کسب و کارتان را روشن کنید. از خود بپرسید که هدف من از ایجاد این اپلیکیشن چیست؟ آیا کسب و کار من شامل یک بازار جهانی میشود یا یک بازار کوچکتر؟
بعد از اینکه هدف خود را مشخص کردید، حالا باید ببینید که ساخت اپلیکیشن چقدر هزینه برداشته و با چه مدل درآمدی میتوان آن را جبران کرد و به سود رسید؟
اگر بازار کسب و کار شما بسیار داغ است و رقبای زیادی دارید، بهترین مدل درآمدی برای کسب و کار شما، مدل فریمیوم است. با استفاده از این روش شما یک قدم از رقبای خود جلو زدهاید، چون به کاربران اجازه میدهید تا بخشی از امکانات اپلیکیشنتان را تست کنند و با خیال راحت برای گزینههای بیشتر، پول بپردازند.
اما در صورتی که اپلیکیشن شما محتوای خاصی ارائه میدهد و کاربرد آن برای مخاطبان واضح است، میتوانید از مدل پیمیوم استفاده کنید. اگر هم که فکر میکنید کاربران با یک بار پرداخت هزینه، دیگر نیازی به دسترسیهای بیشتر ندارند، مدل پرداختی بهترین گزینه است.
پس تا اینجا فهمیدیم که انتخاب مدل درآمدی مناسب کاملا به نوع اپلیکیشن و بازار کسب و کارتان بستگی دارد که شما باید با در نظر گرفتن تمام جوانب، بهترین مدلها را انتخاب کنید.
بعد از انتخاب مدل درآمدی، بحث قیمت گذاری مطرح است. اینکه بر چه اساسی باید قیمتگذاری کنیم و چه استراتژیهایی باید بهکار بگیریم؟
همیشه بهخاطر داشته باشید که اگر قیمت بالا انتخاب کنید و روی آن تخفیف بگذارید، خیلی بهتر از آن است که اول اپلیکیشن خود را رایگان قرار دهید و بعد قیمت مناسب برای آن در نظر بگیرید.
این کار حس منفی در مخاطب ایجاد میکند. برخلاف آن برچسبهای تخفیف همیشه درناخودآگاه انسان تاثیر مثبت دارند و آدم را به خرید تشویق میکنند.
پس باید در انتخاب مدل درآمدی دقت داشته باشید. درست است که هرزمان میتوانید مدل درآمدی خود را تغییر دهید، اما توجه داشته باشید که این موضوع، مخصوصا در ابتدای راهاندازی اپلیکیشن، تاثیر زیادی در سرنوشت کسب و کار شما دارد.
جمعبندی
امیدواریم با خواندن این مقاله، به اهمیت بالای مدلهای درآمدی در کسب و کار و اپلیکیشن پی برده باشید. البته بحث انواع مدلهای درآمدی بسیار گستردهتر از این حرفاست، ولی ما در این مقاله محبوبترین و پرکاربردترین مدلهای درامدی را بههمراه مزایا و معایبشان توضیح دادیم تا شما با اطمینان کامل، بهترین آنها را انتخاب کنید. در آخر، تمام نکاتی که برای انتخاب مدل درآمدی در اپلیکیشن نیاز است را هم بیان کردیم.
اگر سوالی دارید در بخش نظرات از ما بپرسید.
نویسندۀ این مقاله خانم مهسا غلامی است.

شما می توانید 30 تا 50 میلیون تومان در ماه، از اینترنت درآمد داشته باشید و شغل رویایی خودتان را بسازید ...
برای کسب اطلاعات بیشتر لطفا بر روی بنر زیر کلیک بفرمایید :